KOOPERATİFLERİN DAĞILMASI - TARIMSAL KOOPERATİFCİLİK

Breaking

Home Top Ad

22 Haziran 2010 Salı

KOOPERATİFLERİN DAĞILMASI

KOOPERATİFLERİN DAĞILMASI:
Kooperatiflerin Dağılma Sebepleri:
Ana sözleşme gereğince
Genel kurul kararı ile
İflasın açıklanması ile
Kanunlarda ön görülen hallerde, ilgili bakanlığın mahkemeden alacağı karar üzerine
Başka bir kooperatifle birleşmesi veya devir alınması ile
Üç yıl olağan genel kurulunu yapmaması halinde
Ticaret Siciline Bildirme:
Kooperatiflerin dağılması halinde, yetkili organlarca ticaret siciline tescil ve ilan ettirilir. İflas halindeki kooperatifler bu durum kapsamı dışındadır.
Birleştirme Suretiyle Dağılma:
Aşağıdaki Hükümler Uygulanır.
Devir alan kooperatifin yönetim kurulu, dağılan kooperatifi tasviye hakkındaki hükümlere göre alacaklarını bildirmeye çağırır.
Dağılan kooperatif mal varlığı ve borçları teminat altına alınıncaya kadar ayrı olarak yönetilir.
Devir alan kooperatifin yönetim kurulu alacaklılara karşı sorumludur.
Dağılan kooperatifin alacaklılara yapacağı ödemeler , mal varlığından karşılanır.
Dağılan kooperatifin tescili Ticaret Sicil Memurluğu’ndan istenir.
Kooperatifin dağılmasının tescili ile ortaklarda, bütün hakları ile devir alan kooperatife katılmış olur.
Bir Kamu Tüzel Kişiliği Tarafından Devir Alınması:
Kooperatifin varlığı, devlet, belediye, dernek ya da cemiyetler tarafından devir alınabilir.
Kooperatiflerin Aile Kalkınmasındaki Yeri: Her aile gelirleriyle ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Bazen geliri ile ihtiyaçlarının tamamını karşılayamayabilir. Bunun gibi ihtiyaçlarının tamamını karşılayamayan aileler kooperatif kurmak zorunda kalırlar. Kurulmuş bir kooperatife ortak da olabilirler. ÖRNEK: Ev sahibi olmak isteyen bir aile küçük bir tasarrufu ile bunu gerçekleştiremeyebilir. Aynı durumda olan aileler bir araya gelerek yapı kooperatifi kurabilirler. Her ay belirli miktarda ödeme yaparak, aralarındaki bu işbirliği ile ev sahibi olabilirler . Bu şekilde ev sahibi olan bir çok aileler vardır. Ailelerin ihtiyaçlarını ucuz ve kaliteli olarak karşılayabilmesi için kooperatife üye olması gerekir. Bu sebeple kooperatifin aile kalkınmasındaki yeri ve önemi büyüktür.
Tüketim, üretim ve kredi alanlarında faaliyet gösteren kooperatife ortak olan ailelerin kalkınması kolaylaşır. Kooperatif ortağı olan ailelerin kooperatif ortağı olmayan ailelere göre daha kolay kalkındıkları görülebilir. Tarım Kredi kooperatiflerinden kredi alan bir çiftçi ailesi bazı ihtiyaçlarını bu parayla karşılayabilir. Ortak olmayan ve kredi almayan aile ise bu imkandan yararlanamamış olur. Ailelerin ağır ekonomik şartlar altında ezilmemeleri kooperatifler sayesinde sağlanabilir. Ailenin kalkınması toplumun ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunur. Örgütlü bir toplumun daha sağlıklı bir ekonomik yapıya ve dengeye sahip olduğu görülür.
Kooperatifçiliğin Ülke Kalkınmasındaki Faydaları: kooperatifler gelir seviyesi düşük kişilerin tasarruf yapmalarını sağlar. Sağlanan tasarruflar kişilerin, dolayısı ile ülkenin kalkınmasında kullanılır. Kişilerin tek başına yapamayacakları işler olabilir. Bu tür işler kişilerin bir araya gelerek güç birliği yapmalarıyla yapılabilir. Birden çok kişinin bir araya gelerek kooperatifler zamanla büyük işletme niteliğine sahip olabilir. Büyük işletme niteliğine sahip olan kooperatifler istihdam imkanı sağlayabilirler. Yeni teknolojiler ve üretim teknikleri geliştirebilirler Üretimde sağlayacakları artışla ekonomiye katkıda bulunurlar Üretici ve tüketici arasında bağlantı sağlayan kooperatif aracıyı ortadan kaldırırlar . Kaliteli ve standartlara uygun mal üretimi yaparlar . Mal ve hizmetlerin tüketiciye ucuza ulaşmasını sağlarlar.
Kooperatiflerin toplumda sosyal denginin sağlanmasına ve korunmasına katkıları vardır. Uluslar
Arası piyasalarda kalite ve fiyat yönünden rekabet edebilecek kooperatifler vardır. Bunlar önemli miktarda ihracat yapabilirler İhracat yapan bu kooperatifler döviz girdisi sağlarlar Bu kooperatifler ödemeler dengesine de önemli katkılarda bulunurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Latest Tweets

LightBlog