KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ: - TARIMSAL KOOPERATİFCİLİK

Breaking

Home Top Ad

22 Haziran 2010 Salı

KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ:


KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ:

Kooperatiflerin amacı; aynı sosyal çevrede , meslekte ve hayat ölçüleri içinde olan ortaklarının ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bunu yaparken ortaklarının birbirine yardım etmeleri ve dayanışmaları gerekir. Kooperatifler temel amacını gerçekleştirirken kendine özgü temel kurallar geliştirmişlerdir. Kooperatifler amacına ulaşabilmek için “eşitlik” ve “adalet” ilkelerine göre hareket ederler.

a)Serbest ortak olma

b)Demokratik yönetim

c)Sermayeye Sınırlı Faiz Verilmesi: Kooperatifler kâr elde etme amacı peşinde değildir. Bu bakımdan kooperatiflerde olumlu gelir-gider farkının dağıtımı yapılırken ortakların sermaye miktarı dikkate alınmaz. Kooperatiflerde sermayenin oluşumu için , ortakların yaptıkları ödemeler zamanla büyük boyutlara ulaşır. Konulan sermaye payları ile yeni yatırımlar yapılabilir. Ortak olmayı özendirmek ve işletme fazlalığı sağlamak için ortaklık payına sınırlı faiz verilebilir. Sermayeye verilecek sınırlı faiz % 3-7 oranları arasında olabilir. %7 oranından fazla faiz verilemez. Olumlu gelir-gider farkının en az %50’si ortaklara risturn olarak dağıtılmadıkça sermayeye faiz verilemez.

d) Risturn Verilmesi: Kooperatif faaliyetleri sonucunda oluşan olumlu gelir-gider farkının bir kısmının ortaklara kooperatiften yaptıkları alış-veriş miktarlarına göre geri ödenmesine denir. Ortakların alacakları risturn miktarını ortaklık payları etkilemez.

Yıl sonunda elde edilen gelir-gider farkı olumlu ise kar, olumsuz ise zarar vardır. Elde edilen gelir –gider farkından kanuni kesintiler ayrılır. Arta kalan miktar, ortakların yaptıkları alış-veriş oranına göre dağıtılır. Risturn verilmesi ilkesi , kooperatifçilikte eşitlik ve adalet ilkesinin bir sonucu olarak kabul edilir.

e) Kooperatifçilik Eğitiminin Geliştirilmesi

f) Diğer Kooperatiflerle işbirliği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Latest Tweets

LightBlog